Varnost podatkov

Otroški Kotiček, Meta Miklavc s.p., Matična št: 8200220000 (v nadaljevanju samo kot »mi«) posveča varstvu osebnih podatkov veliko pozornost. V tem dokumentu so navedene informacije o tem, katere osebne podatke obdelujemo, še posebej o naših strankah in uporabnikih naše spletne trgovine, ali te podatke obdelujemo na podlagi podanega soglasja ali na drugi pravni podlagi, v kakšne konkretne namene jih uporabljamo, komu jih lahko posredujemo in kakšne so vaše pravice v povezavi z obdelavo vaših osebnih podatkov.


Kakšne osebne podatke obdelujemo?

Če uporabljate naše storitve, zbiramo različne vrste vaših podatkov, kot so vaše uporabniško ime in geslo, vaši kontaktni podatki in druge nastavitve. Sledimo temu, kakšne artikle si ogledujete v naši spletni trgovini, preko katere naprave ter katere izmed naših ponudb, posredovanih preko e-pošte, so vas zanimale. Na podlagi tega izdelujemo dodatne podatke, da bi vam lahko posredovali ponudbe po vaši želji ter da bi lahko v prihodnje našo spletno trgovino in storitve še izboljšali. Če pri nas opravite nakup oziroma si ustvarite račun, obdelujemo tudi ime in priimek, vaša naročila in podatke, ki si jih nastavite na svojem računu.


Obdelujemo naslednje osebne podatke:


1. identifikacijski podatki, ki obsegajo predvsem ime in priimek, uporabniško ime in geslo;

2. kontaktni podatki, ki obsegajo osebne podatke, s pomočjo katerih lahko stopimo v stik z vami, predvsem e-naslov, telefonsko številko, naslov za dostavo, naslov za račun in vaše profile na družbenih omrežjih;

3. vaše nastavitve, ki obsegajo podatke o vašem računu, predvsem shranjene naslove za dostavo, profile, naročila na novice, nakupovalne sezname, iskane artikle, vaše ocene in komentarje o artiklih in storitvah;

4. podatke o vaših naročilih, ki obsegajo predvsem podatke o naročenih artiklih in načinu plačila, vključno s številko bančnega računa, ter podatke o reklamacijah;

5. podatke o vaših spletnih navadah, vključno s primeri, ko po spletu brskate preko naše mobilne aplikacije, predvsem podatke o artiklih in storitvah, ki jih iščete, povezavah, na katere klikate, načinu iskanja in pomikanja po naši spletni strani in podatke o napravah, s katerih dostopate do spleta, kot so IP naslov in z njim povezana lokacija, ID naprave, njeni tehnični parametri, kot je operacijski sistem, različica, ločljivost zaslona, izbrani brskalnik in različica le-tega ter podatke, pridobljene iz piškotkov in podobnih tehnologij za prepoznavanje naprav;

6. podatke o vašem vedenju v povezavi z branjem sporočil, ki vam jih pošiljamo, predvsem čas, potreben za odprtje sporočila in podatke o napravah s katerih dostopate do spleta, kot so IP naslov in z njim povezana lokacija, ID naprave, njeni tehnični parametri, kot je operacijski sistem, različica, ločljivost zaslona, izbrani brskalnik in različica le-tega;

7. izpeljane podatke, med katere sodijo osebni podatki, pridobljeni iz vaših nastavitev, podatki o artiklih, ki jih pri nas kupite, podatki o vaših spletnih navadah in vedenju v povezavi z branjem sporočil, ki vam jih pošiljamo.


V okviru naše dejavnosti obdelujemo osebne podatke za različne namene in v različnem obsegu, in sicer:

- brez vašega soglasja - na podlagi izvajanja pogodbe, našega zakonitega interesa ali z namenom izpolnjevanja pravnih obveznosti, oziroma

- na podlagi vašega soglasja (ki pa ga lahko kadarkoli umaknete).

Kakšno obdelavo podatkov lahko izvajamo brez vašega soglasja, je odvisno od tega, s kakšnim namenom je ustrezna obdelava povezana in v kakšnem odnosu do nas nastopate – ali ste samo obiskovalec naše spletne trgovine, se pri nas registrirate ali pa kaj kupite.

Vaše osebne podatke zbiramo v najmanjšem možnem obsegu. Tako vam omogočamo nakup brez registracije in pri tem ne zbiramo nepotrebnih osebnih podatkov. Omogočamo vam prijavo na e-novice brez registracije. Ob obisku spletne strani vam prepuščamo odločitev o tem, katerim opcijskim piškotkom dovoljujete njihovo uporabo. Z e-novicami ne pretiravamo, pošiljamo jih zgolj občasno (v kolikor se na e-novice prijavite). Vašo telefonsko številko potrebujemo le za brezplačen klic pred dostavo paketa ter za morebitno komunikacijo v zvezi z vašim naročilom.

Vaše osebne podatke pridobivamo večinoma neposredno od vas preko naših spletnih strani, z oddajo naročila, z registracijo, s prijavo na e-novice, z nagradnimi igrami ali pri komunikaciji z vami. Vaše osebne podatke lahko pridobivamo tudi iz drugih virov - Google, Facebook in druga družbena omrežja nam lahko posredujejo podatke, za katere ste jim vi to dovolili.

Večinoma obdelujemo osebne podatke, ki nam jih zagotovite neposredno v okviru naročanja artiklov in storitev, med ustvaritvijo in uporabo računa ali pri komunikaciji z nami. Osebne podatke neposredno od vas pridobivamo tudi s spremljanjem vaših spletnih navad med brskanjem po naši spletni trgovini ali ob branju naših sporočil.


Kdo obdeluje vaše osebne podatke in s kom jih delimo?

Vaše osebne podatke delimo z našimi poslovnimi partnerji. 

V primeru dostave preko dostavne službe, v zvezi z obdelavo vašega naročila, delimo osebne podatke za potrebe poslovanja s transportnim partnerjem (Pošta Slovenije, GLS, DPD). 

V primeru vašega soglasja za uporabo opcijskih piškotkov - za statistične namene ter za namene prikazovanja prilagojenih ponudb in prikrojenih oglasov v okviru oglaševalskih in družbenih omrežij na drugih spletnih straneh izven naše domene, oglaševalskim in družbenim omrežjem posredujemo podatke o tem, kako uporabljate našo spletno stran. Ti podatki so anonimni (Google) ali pa temeljijo na edinstvenem prepoznavanju naprave in brskalnika (Facebook). Tem partnerjem pa ne posredujemo vaših identifikacijskih podatkov.

V primeru prijave na naše e-novice lahko delimo vaše osebne podatke (e-mail naslov, ime, priimek in soglasje za uporabo vašega e-mail naslova za pošiljanje naših e-novic) in sicer izključno z namenom pošiljanja e-novic, s spletno platformo MailChimp. Od naših e-novic se lahko kadarkoli odjavite v vsakem promocijskem e-mailu (s tem da kliknete na povezavo za odjavo od e-novic), v vašem uporabniškem računu (v kolikor ga imate) ali preko elektronske pošte info@otroski-koticek.si.


Vaše pravice v povezavi z obdelavo osebnih podatkov!

Imate pravico do dostopa, pregleda, izbrisa in omejitve obdelave, prenosa, ugovora in pritožbe.

Imate pravico, da izveste, kakšne podatke o vas zbiramo, v kakšne namene in kako dolgo, od kod vaše osebne podatke pridobivamo, komu jih posredujemo, kdo jih poleg nas še obdeluje in kakšne so vaše druge pravice v povezavi z obdelavo vaših osebnih podatkov. Če pa vseeno niste povsem prepričani, katere osebne podatke o vas zbiramo, od nas lahko zahtevate potrdilo o tem, ali osebne podatke v zvezi z vami zbiramo ali ne, in če jih, imate pravico, da se s temi podatki seznanite.

Če opazite, da so osebni podatki, ki jih o vas hranimo, napačni ali nepopolni, imate pravico, da zahtevate, da jih čim prej popravimo oziroma dopolnimo. V primeru, da bomo že sami opazili pomanjkljive ali netočne podatke v vašem naročilu, vas bomo kontaktirali za spremembo ali dopolnitev teh pomanjkljivih ali netočnih osebnih podatkov še preden bo vaš paket predan izbrani dostavni službi.

Imate pravico do izbrisa vaših osebnih podatkov, če vaših osebnih podatkov v namene, v katere smo jih obdelali, ne potrebujemo več, če ste umaknili soglasje z obdelavo osebnih podatkov, pri čemer gre za podatke, za obdelavo katerih je vaše soglasje nujno, mi pa hkrati nimamo drugega razloga za nadaljnjo obdelavo teh podatkov, če domnevate, da obdelava osebnih podatkov, ki jo izvajamo, ni več v skladu s splošno zavezujočimi pravnimi predpisi.

Imate  pravico do omejitve obdelave osebnih podatkov,  če spodbijate točnost osebnih podatkov, dokler se ne dogovorimo, kateri podatki so pravilni.

Imate pravico, da od nas pridobite vse svoje osebne podatke, ki ste nam jih zagotovili in ki jih obdelujemo na podlagi vašega soglasja in na podlagi izvajanja pogodbe. Vaše osebne podatke vam posredujemo v strukturirani, ustaljeni in strojno čitljivi obliki. Enostaven prenos podatkov je mogoč samo za podatke, ki jih avtomatizirano obdelujemo v naših elektronskih podatkovnih zbirkah.

Imate pravico do ugovora proti obdelavi osebnih podatkov, ki temelji na točki (e) ali (f) člena 6(1) UREDBE (EU) 2016/679 ter do ugovora proti obdelavi podatkov za namene neposrednega trženja. Vaše podatke bomo takoj prenehali obdelovati za tržne dejavnosti.

Uveljavitev zgoraj navedenih pravic nikakor ne vpliva na vašo pravico, da vložite pritožbo pri pristojnem organu. To pravico lahko uveljavite zlasti v primeru, če domnevate, da vaše osebne podatke obdelujemo neupravičeno oziroma v nasprotju s splošno zavezujočimi pravnimi predpisi. Nad obdelavo podatkov, ki jo izvajamo z naše strani, se lahko pritožite Informacijskemu pooblaščencu.


Menimo, da vam največji obseg pravic zagotavlja pravica do izbrisa vaših osebnih podatkov. Z našega stališča bi bilo to tudi najenostavneje. Vendar, kot že omenjeno zgoraj, nekateri vaši osebni podatki (kot so identifikacijski in kontaktni podatki, podatki o naročilih) ne bodo (nemudoma) izbrisani, saj smo jih dolžni hraniti za izpolnjevanje naših zakonskih obveznosti ali pa jih hranimo za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo naših pravnih zahtevkov. V ta namen uporabljamo osebne podatke največ 10 let po zadnjem dokumentu glede vašega naročila. Navedeno se nanaša predvsem na osebne podatke, ki jih zbiramo ob vašem nakupu za potrebe poslovanja ter za potrebe zagotavljanja varnosti. Pri tem se držimo načela najmanjšega obsega zbranih podatkov (kar pomeni, da vaše osebne podatke zbiramo v najmanjši možni meri). Dodatni osebni podatki in vaše nastavitve, ki jih zbiramo ob vaši registraciji za razširjene funkcionalnosti naše spletne trgovine, so opcijske narave in jih zbiramo ter hranimo v vašem uporabniškem računu za vas (gre za osebne podatke, predvsem pa za nastavitve, ki jih zbiramo z namenom, da vam omogočimo dodatne funkcionalnosti naše spletne trgovine, kot so hitrejša oddaja naročil, kreiranje liste želja, prijava na e-novice ipd.). Te vaše osebne podatke in nastavitve lahko v vašem uporabniškem računu popravljate, dopolnjujete, izvozite in tudi izbrišete (izbrišete lahko vaš celoten uporabniški račun).


Zasebnost

Ob prvem obisku naše spletne trgovine se vam prikaže obvestilo o piškotkih. Izbirate lahko med različnimi vrstami namestitev za piškotke:

- nujno potrebni piškotki: izvirajo iz naše spletne strani in so potrebni za pravilno delovanje ter osnovno funkcionalnost. Naša spletna trgovina ne more pravilno delovati brez teh piškotkov in je lahko onemogočena samo s spreminjanjem nastavitev brskalnika.

- statistični piškotki: on/off

- piškotki za oglaševanje: on/off

V kolikor zaprete okno brez izbire nastavitev beleženja piškotkov, bodo vsi opcijski piškotki onemogočeni.

Nastavitve zasebnosti lahko kadarkoli spremenite.

V primeru, da imate na vašem brskalniku že shranjene piškotke, bodo po zavrnitvi beleženja ti piškotki ostali, vendar se ne bodo shranjevali novi piškotki. Po preteku časa veljavnosti posameznega piškotka bodo le-ti tudi odstranjeni.


Uporaba (shranjevanje in brisanje) piškotkov je sicer tudi pod nadzorom brskalnika. Piškotke imate možnost izbrisati, njihovo shranjevanje pa omejiti ali onemogočiti v nastavitvah brskalnika, s katerim obiskujete spletna mesta (nastavitve se razlikujejo glede na tip in verzijo brskalnika).


Piškotki so lahko:

-začasni ali sejni piškotki (session cookies), kateri se izbrišejo iz vaše naprave, ko končate sejo in brskalnik zaprete ali

-trajni ali shranjeni piškotki (persistent cookies), kateri ostanejo v vaši napravi, ko končate sejo in brskalnik zaprete. Odstranijo se po preteku časa veljavnosti posameznega piškotka. Omogočajo nam, da vaš brskalnik ob vašem naslednjem obisku prepoznamo (npr. izdelke v košarici).

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku spletnega mesta naložijo na brskalnik vaše naprave. Našemu spletnemu mestu omogočajo delovanje, večjo hitrost, izboljšano varnost ter mu pomagajo, da si zapomni nekatere vaše nastavitve med obiskom (jezik, primerjani izdelki), podatke o tem, katere izdelke imate v košarici, informacije o prijavi uporabnika in druge informacije, ko spletno mesto ponovno obiščete ali ko preklapljate med zavihki. Nekateri piškotki omogočajo tudi deljenje strani na socialnih omrežjih kot je Facebook. Piškotki, ki jih uporabljamo, ne vsebujejo nobenih podatkov, s katerimi bi lahko ugotovili vašo identiteto.